lørdag 11. desember 2010

Morgen i Gramsh


Jeg har alltid elsket å høre en by våkne. Dette har jeg gjort siden jeg som første gang var i Paris som tiåring, lå med vinduet åpent og hørte alt starte opp; gatefeiere,  vannet som ble spylt ut over gater og vann som sildret i rennesteinene.

Hotell Tomorr i Gramsh har to muligheter for rom valg, hvis du ikke regner med timesrommen i første etasje. Enten har du rom mot bakgården eller du har mot hovedgaten.  Bor du ut mot bakgården har du to hunder som bråker fra klokken 4. Ikke så galt. Bor du ut mot hovedgaten har du også gode muligheter for å våkne klokken 4. 

Først kommer søpletømmerne.  Det går ikke stille for seg, men rent og fin blir det.

Etter dette er unnagjort entrer drosjene rådhusplassen og stiller seg klar for dagens oppdrag.  Alle tester motorene ved og ruse en del ganger, ikke samtidig men en etter en. Det gjør jo at det ikke blir for stille. 

Skulle det bli stille kommer det alltid en lastebil som passer på å tute i alle kryss for unngå kollisjoner. Det er jo bare en liten detalj at det ikke er noen annen trafikk på denne tiden.  Er så vinden heldig kan du få med bønneropene fra moskeen, men da er jo klokken 5 og det er på tide å komme seg opp.

Løsningen er ganske enkel hvis man trenger søvn; man legger seg tidlig. Og egentlig er det ingen utfordring og noe å klage over. Hovedgaten i Gramsh stenges nemmelig for biltrafikk mellom 5 og 9 om kvelden. Etter det er det ikke noe særlig som skjer i byen. Så; tidlig i seng og tidlig opp. Enkel kulturtilpasning ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar